vrijdag 22 oktober 2010

Dag 2 Amsterdam

Amsterdam

Als eerst werd er verzameld bij de Zuiderkerk te Amsterdam, hierbij werd de historie van de stad in een presentatie weergegeven met daaropaansluitend uitleg bij een maquette van de plannen van de stad tot en met 2020. nadat dit gedaan was gingen we de stad in, als eerste naar de eerste eco-wijk van Nederland, op het voormalige waterleidingterrein van Amsterdam. daaropvolgend zijn we naar het westerpark gegaan op het voormalige westergasfabrieksterrein. Als laatste werd het informatiecentrum van de Noord-Zuidlijn aangedaan, daar werd de metrolijn gepresenteerd in filmbeelden en maquettes.


GWL-terrein

In 1994 werd bekend dat GWL zou gaan verhuizen, er werden gelijk plannen gemaakt voor woningbouw in het gebied. Het stedenbouwkundige plan is ontworden door Kees Christiaanse. de architectuur van de gebouwen word gekenmerkt door strakke lijnen en rode bakstenen. de laatste woningen werden in 1998 opgeleverd, de wijk word bewoond door ongeveer 1800 mensen. Het binnenterrein van de wijk is autovrij en de wijk heeft veel groene ruimtes. De groene ruimtes bestaan uit speelterreinen en gezamelijke volkstuinen. bijna alle woningen hebben ook een eigen buitenruimte, een tuintje, terras of balkon. er werden hoge eisen gesteld op het gebied van duurzaamheid en energiezuinig. veel materialen van gesloopte gebouwen van de GWL werden hergebruikt. de woningen hebben vegetatiedaken, het regenwater wordt opgevangen en opgeslagen in de kelders van gebouwen en gebruikt voor het spoelen van toiletten.





Westergasfabriek terrein

In de jaren negentig werden plannen gemaakt voor het oude gasfabrieksterrein, de bedoeling was om het als park in te richten. Uiteindelijk heeft Amsterdam de plannen in vereenvoudigde uitvoering tot stand gebracht. het terrein is gesaneerd en er is een park aangelegd. Het is samengetrokken met het oude Westerpark, daardoor is een groot stadspark onstaan. de nog aanwezige historische gebouwen zijn gerenoveerd en worden gebruikt door creatieve en culturele ondernemers. Een deel van de ruimtes wordt verhuurd voor tijdelijke evenementen zoals feesten, festivals, productpresentaties, theater of tentoonstellingen. In het Ketelhuis bevindt zich een bioscoop. verder is er veel horeca op het terrein gevestigd.


Vanwege het hele slechte weer op het moment dat we op het terrein waren heb ik geen eigen foto's kunnen maken.

Noord-Zuidlijn

De noordzuidlijn heeft een informatiecentrum dat in het Centraal Station van Amsterdam is gevestigd, hier zijn wij binnen geweest, het is een centrum wat een helder beeld geeft over de toekomstplannen van het personenvervoer in de stad Amsterdam. de Noord-Zuidlijn loopt vanaf Amsterdam Noord t/m de Zuid-as van de stad. de plannen waren er al in 1968. De daadwerkelijke aanleg begon in 2003 en zal in 2017 voltooid zijn. de lijn loopt onder het Centraal Station door wat de nodige risico's met zich meebrengt, de gehele fundering van het station is al vervangen. Andere risico's zijn verzakkingen langs wevershuizen en grachtspanden, dit is al op sommige plaatsen gebeurd waardoor het project vertraging heeft opgelopen. de lijn krijgt een totale lengte van 9,7 km met een reizigers aantal van ongeveer 185.000 per dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten